Reguli punctuale pentru bucatarii si alte spatii de prelucrare a alimentelor

Reguli punctuale pentru bucatarii si alte spatii de prelucrare a alimentelor

 Suprafetele pavimentulul: trebuie sa fie mentinute in bune conditii de intretinere si sa fie usor de curatat si, dupa caz, de dezinfectat. Pavimentul trebuie sa permita drenajul adecvat al suprafetelor;

➢ Suprafetele peretilor vor fi curatate in permanenta, in conformitate cu graficul de curatenie, iar atunci cand este necesar, se dezinfecteaza
➢ Plafoanele si accesoriile suspendate trebule sa fie construite si finisate astfel incat sa se previna acumularea de murdarie si sa se reduca condensul, cresterea de mucegaiuri si imprastierea de particule;
➢ Ferestrele - trebuie sa se previna acumularea murdariei. Cele ce pot fi deschise catre mediul exterior trebule, dupa caz, sa fie echipate cu plase impotriva insectelor, ce pot fi usor demontate pentru curatare. Atunci cand deschiderea ferestrelor ar avea ca rezultat contaminarea, ele trebuie sa ramana inchise si fixate in timpul productiei
➢ Usile vor fi curatate in permanenta, in conformitate cu graficul de curatenie, iar atunci cand este necesar, se dezinfecteaza
➢ Suprafetele, incluzand suprafetele echipamentelor, din spatiile in care sunt manipulate alimente si, in special, suprafetele ce intra in contact cu alimentele trebule sa fie mentinute in stare buna de intretinere si trebuie sa fie usor de curatat, iar atunci cand este necesar, de dezinfectat, conform graficelor de curatenie
➢ Fiecare cuva sau orice astfel de facilitate destinata spalarlii de alimente trebuie sa aiba o sursa adecvata de apa fierbinte si/sau apa potabila rece, sa tie mentinuta curata, iar atunci cand este necesar, dezinfectata
In cadrul desfasurarli activitatilor se va urmari un flux unidirectional in bucatarii, pentru a se evita contaminarea incrucisata
➢ Se vor folosi depozitele diferentiate si suficient de mari incat sa permita rotirea marfurilor
➢ Se va urmari asigurarea lantului frigorific pentru alimente si evitarea intreruperii lui, grupurile sanitare proprii pentru salariati, vestiare separate pentru haine de strada si echipament de protectie sanitara a alimentelor, precum si spatiile pentru prelucrari preliminare (separate pentru carne, legume, produse do panificatie etc.)

Retele sociale